SUMMARY unveils its latest project using the Gomos System

After the Gomos#1 prototype and the exhibition in La Biennale di Venezia, SUMMARY studio unveils the newest project using their modular building system.

The project brief was to build housing and multi–services spaces in a common roadside area in Vale de Cambra, Portugal. The client required a rapid construction process, producing a cost effective building that is changeable over time. This prompted the studio to use prefabricated elements and to leave parts of the project undefined and open for adaptation.

In Alejandro Aravena words:

“SUMMARY’s proposed set of prefabricated elements has managed to balance the logics of prefabricated infrastructure and architecture as support”* 

This project configures a practical example of this architectural approach, assuming the immediacy, flexibility and resources optimization as the core themes.

The strategy was clear: a multi-use ground floor level connected to a public space, crowned by the individual habitational units. Due to the differences between the two uses, an independent access was created for each function, placing them on different levels and taking advantage of the natural incline of the plot.

The ground floor is composed of prefabricated slabs and structural panels in the whole exterior perimeter. Considering the building’s location: a transient and fast-paced roadside area, the multi-services space is conceived in a very flexible way. The internal compartmentalization of the building features removable panels with inner rails for the distribution of water and electricity systems. This enables future adjustments and modifications: it’s possible to add or remove the concrete compartments or let the whole level function as an open space. Thus, the users are able to adapt their own space according to the needs at hand.

The first floor is all composed of Gomos System units. Considering that the maximum building area permitted by law was quite short, the requested empty space was used to separate the housing units. Despite having been conceptualised and licensed as a collective housing building, the project benefits from single housing characteristics: clearly individualized entrances and a complete acoustic separation between the different units.

The Vale de Cambra project construction has just started and will be finished by the end of 2017.

*Curator’s Rationale, about the SUMMARY installation (INFRASTRUCTURE-STRUCTURE-ARCHITECTURE) at La Biennale di Venezia 2016 “Reporting from the Front”.